Amiről most írni fogok, az nem egy egyszerű dolog, de a leghasznosabb a mi helyzetünkben. Ez nem más, mint a pozitív gondolkodás. Elég közhelyesen hangzik, de azért folyik még a csapból is, mert tényleg működik. A hozzávalók: elhatározás, akaraterő és kitartás.

Olyan instabil még ilyenkor a hangulatunk, hogy egy pillanatnyi jókedvet is azonnal szét tud zúzni egy alattomos kis negatív gondolat. Ha hagyjuk. Ugyanis ezeket odafigyeléssel meg lehet tanulni irányítani. Egy korábbi bejegyzésemben tanácsoltam, hogy szemléld magad kívülről, tárgyilagosan. Erre most is szükség lesz. Ez azért fontos, hogy ne ragadjanak magukkal a negatív érzések.

Például: eltervezel egy programot, amihez kedved is van. Legyen mondjuk ez egy nyaralás. Arra gondolsz, hogy de jó lesz pihenni, feltöltődni, új élményeket befogadni. De aztán előkerül a kisördög és azt suttogja a füledbe: minek, ha nem vele mész? Mi értelme, ha aztán úgyis visszajössz az üres lakásba és ő nem lesz itt? Ismerős?

Rettenetesen utálom ezt a kis ördögöt, ezért elhatároztam, hogy elbánok vele. Tudom, ha odafigyelek és elég ideig nem veszek róla tudomást, tovább áll majd. Sikerült már korábban is, szóval tudom, hogy lehetséges.

A tanácsom: amikor érzed, hogy a fejed fölé úszott egy sötét felhő, egyszerűen mondd ki hangosan, hogy csak azért sem hagyom elrontani a kedvem! Lehet, hogy valaki furán néz majd rád, ha ez épp a metrón történik, de oda se neki. Amikor ezt megtetted, azonnal, gondolkodás nélkül foglald le magad valamivel. Én, mint mozgás mániás, ha tehetem, rögtön zenét kapcsolok és tornázok egyet. Vagy az is jó megoldás, ha felhívod a barátnődet és csacsogtok egy kicsit. Maga a tevékenység végeredményben mindegy, csak azt kerüld el, hogy ez a negatív gondolat befészkelje magát az agyadba, mert ott aztán elhatalmasodik és megint garantált néhány nap rosszkedv. Ellenben ha csak úgy végigfut rajtad, de cserébe okozol magadnak egy azonnali jó élményt (torna, beszélgetés a barátnővel, egy új cipő vásárlása, stb.), sokkal kevesebb kárt tesz benned, szinte semmit. És minél többször alkalmazod ezt a módszert, annál könnyebben fog menni.

Logikusan hangzik, igaz? Mert az is! Gyakorlásra fel! (A tapasztalatokat pedig várom a szakitasutanazelet@gmail.com email címre!)

A bejegyzés trackback címe:

https://szakitasutanazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr754641742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása